28. januar 2023
  Search

 

 

 

Klaster nekretnine je zaključio Sporazum o bilateralnoj saradnji sa NAR-om, koji su potpisali potpredsednik NAR Majkl Labot i predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine Nenad Đorđević. Ovim sporazumom je dogovorena međusobna saradnja - razmena iskustava u zakonodavnoj oblasti i primeni propisa, organizaciji konferencija i stručnih skupova, edukacija, naučna istraživanja i drugo. Klaster nekretnine je dobio pravo da koristi i na svojim internet portalima postavi oznake NAR-a (uz recipročno pravo NAR-a da naše oznake koristi na svojim internet portalima na mestima na kojima vrši promociju organizacija posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti), kao i pravo da naši članovi, odnosno njihovi zaposleni stiču i koriste stručne sertifikate NAR-a (CIPS i druge) uz ispunjavanje uslova koji važe i za članove NAR (pohađanje obuke i polaganje ispita). Otvorena je mogućnost uvođenja i primene MLS sistema (“Multiple Listing Service”) u Srbiji, kojim se saradnja između posrednika vrši primenom naprednog softvera, što povećava konkurentnost posredničkih preduzeća.

Uz ovaj sporazum, Klaster nekretnine je zaključio i sporazume o saradnji sa lokalnim asocijacijama Realtora Majamija i San Dijega. Važno je istaći da je na prostorima bivše SFRJ samo Klaster nekretnine uspostavio dugoročnu saradnju sa NAR-om.
Najvažnije je to što je Klaster nekretnine postao partner najveće trgovinske organizacije u SAD, koja ima preko 1,3 miliona članova koji ostvaruju godišnji prihod od preko 50 milijardi dolara. NAR ima podružnice i osnovno je udruženje posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti u šezdesetak najrazvijenijih svetskih ekonomija, između ostalih u Kanadi, Meksiku, Brazilu, Argentini, Indiji, Ruskoj Federaciji, JAR, u arapskim i mnogim evropskim državama.
Na marginama konferencije, članovi delegacije su se sastali sa predstavnicima strukovnih organizacija posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Ruske Federacije, Ukrajine, Belorusije, NR Kine, Indije, Singapura, Južnoafričke Republike, Gane, Argentine, Urugvaja, Brazila, Belizea, Hondurasa, Meksika, Velike Britanije, Španije, Francuske, Poljske, Češke, Grčke, Nemačke i Italije. Predstavnicima svih inostranih delegacija su upućeni pozivi za učestvovanje na Stručnom savetovanju “NAUČI DA USPEŠ”, koje će se održati 7. i 8. aprila 2017. godine u Beogradu. Veliki broj prisutnih inostranih delegata i predavača je prihvatio poziv, tako da će uz edukativni karakter Stručno savetovanje “NAUČI DA USPEŠ” imati karakter međunarodne konferencije o tržištu nekretnina, na kojoj će se okupiti predstavnici strukovnih organizacija iz najrazvijenijih zemalja sveta i našeg regiona, ali i onih koje do sada nismo imali prilike da ugostimo u Beogradu (predstavnike Južne Amerike, Afrike). Rukovodstvo NAR je donelo odluku da na Stručno savetovanje “NAUČI DA USPEŠ” uputi delegaciju koju će predvoditi najviši rukovodioci NAR (predsednik ili potpredsednik), kao i pomoć u organizaciju jednog stručnog seminara.
NAR je odredio Entonija Makaluza za poverenika zaduženog za saradnju sa Klasterom nekretnine, a Upravni odbor Klastera nekretnine je imenovao dr Slavišu Pešića za svog poverenika zaduženog za saradnju sa NAR-om.
Delegacija Klastera nekretnine susrela se susrela sa predstavnicima preduzeća koja se bave stanogradnjom, koji su bili izlagači na sajamskom delu manifestacije. Jedan od njih je bio i “Lennar International”, kompanija koja se bavi investiranjem u stanigradnju i spada u nekoliko najvecih u svetu. Poznati su po gradnji karakteristicnih gradskih cetvrti i citavih naselja koja se sastoje iskljucivo od kuca i pratecih sadrzaja (sportskih centara, bazena, terena za golf, obdanista), u skoro svim americkim gradovima. Sa Andreom Berenfeld, direktorkom domaćih partnerstava i međunarodnih inicijativa “Lennar Interanational”smo razgovarali o saradnji na prodaji nekretnina iz njihove ponude kupcima iz Srbije i nase dijaspore u SAD, kao i o mogucnosti da Lennar International investira u Srbiju.
Delegacija Klastera nekretnine je uspešno predstavila svoju organizaciju na konferenciji i postigla sporazume koji su od značaja za sektor posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji, ali i dostojno reprezentovala svoju zemlju i upoznala učesnike konferencije sa mogućnostima koje Republika Srbija pruža stranim investitorima, sa stanjem na tržištu, kao i sa podsticajnim merama Vlade Republike Srbije za otvaranje novih radnih mesta i drugim olakšicama koje naša država daje stranim investitorima.

 

 

Klaster nekretnine  .  O nama  .  Šta je klaster  .  Vesti  .  Press pregled  .  Korisni saveti  .  Zakonski okvir  .  Mapa portala  .  Login  .  Registar članica
Ministarstvo ne odgovara za sadržaj koji postavljaju članice klastera!
Portal implementirao: Centar za konkurentnost i razvoj klastera, Fakultet tehničkih nauka