28. januar 2023
  Search

Minimize

 

 Halo oglasi nekretnine su bile medijski pokrovitelj ovog veoma bitnog strukovnog događaja i ekskluzivno vam prenose kako je to izgledalo.

U oblasti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji trenutno posluje oko 640 registrovanih privrednih društava i preduzetnika koji zapošljavaju 1.120 osoba koje su već položile stručni ispit i time stekle pravo da se bave ovim poslom. Ovo stručno savetovalište je bilo namenjeno pre svega njima, u cilju podizanja nivoa znanja i kvaliteta usluga u ovoj oblasti, koja je u poslednje 2,5 godine doživela velike pozitivne promene u smislu formiranja transparentnog i legalnog tržišta.

Stručno savetovanje organizovalo je udruženje „Klaster nekretnine" www.klasternekretnine.com, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Ono što je na prvom mestu donelo korist za učesnike jeste bogato iskustvo i znanje koje su domaći i strani predavači preneli, a odnosi se na brojne oblasti koje su bitne posrednicima u prometu nepokretnosti. Predavači su bili iz SAD, Indije, Belgije, Španije, Grčke, BIH, Slovenije i Hrvatske...

Ova konferencija, koja je organizovana na najvišem mogućem nivou, donela je i jače povezivanje „Klaster nekretnina“ sa svetskim asocijacijama i nacionalnim udruženjima posrednika iz država članica EU, Ruske Federacije, NR Kine, Indije, SAD i država sa Arabijskog poluostrva. Ono što je posebno značajno je i skorašnje uključivanje Srbije u svetsku strukovnu organizaciju FIABCI.

Značaj ove konferencije je toliki da je prvog dana njeno održavanje bilo organizovano u Domu Narodne Skupštine i prvo je stručno savetovalište ovog tipa u svetu koje je organizovano u državnoj instituciji od najvećeg značaja.

Bolji kvalitet usluge

Svako ko je u prilici da izdaje ili iznajmljuje stan, kupuje ili prodaje, ume da ceni dobru uslugu posrednika u tom poslu. A stručno savetovanje posrednicima pomaže da ponude bolju uslugu. Prednosti i koristi za sve koji su prisustvovali ovom skupu su brojne, što neki i sami kažu.

"To je veoma značajno za dalju edukaciju i podizanje kvaliteta usluga za nas posrednike i toga smo svi svesni. Ujedno, budući da su neki od učesnika bili iz inostranstva, mogli smo mnogo da čujemo o tome kakva je praksa u njihovoj zemlji", rekao je za Halo oglasi nekretnine jedan od posrednika.

Velika korist je, dodaje, i to što se otvorila mogućnost da se regionalno povežemo, što je višestruko značajno.

"Čuli smo podatke o tržištu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, odlične savete, a svoja predavanja i iskustva sa nama su podelili i gosti iz Indije, Sjedinjenih Američkih Država, Belgije...", rekao je jedan od učesnika.

Posrednici su imali priliku da dobiju korisne informacije o tome kako da postanu lideri u svom poslu, kako da vode marketing i PR svojih agencija, o tehnikama za unapređenje prodaje, formiranju i vođenju timova u agencijama, kao i druge korisne informacije i proporuke kako da unaprede poslovanje.

Skup je, kako smo se uverili na licu mesta, okupio vodeće međunarodne eksperte iz sveta nekretnina koji su srpskim predstavnicima ovog sektora predstavili najbolju svetsku praksu poslovanja sa nekretninama i to kroz interaktivan rad u okviru velikog broja panela, a na panelu koji je bio posvećen marketingu agencija za nekretnine učestvovala je i Katarina Bogdanović, urednica Halo oglasi nekretnina.

Na savetovanju je bilo reči i o radno-pravnim problemima u ovoj oblasti, primeni Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, povećanju konkurentnosti, unapređenju znanja i veština agenata i privlačenju stranih investitora u komercijalne i rezidencijalne projekte u Srbiji.

Tokom dva dana razgovora stručnjaci su poručili da je posredovanje u prometu i zakupu nepokretnosti u Srbiji, kao oblast poslovnih usluga, doživelo značajnu transformaciju. Kako su kazali, najpre je to bilo zakonski vrlo neuređeno polje, a sada je uređeno. Do napretka je došlo nakon donošenja Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti krajem 2013. godine.

I domaći stručnjaci dali svoj doprinos

Među istaknutim govornicima na ovom savetovanju bili su i domaći stručnjaci- Zoran Lazić pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, inače po struci pravnik. Takođe, svoje viđenje je izneo i jedan od glavnih nosilaca novog zakona i promena na tržištu Željko Stojanović, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Govorila je i njegova koleginica iz istog ministarstva iz Sektora tržišne inspekcije Mirjana Veljović.

Od predstavnika organizatora „Klaster nekretnina“, koje okupljaju vodeće posrednike na tržištu Srbije, govornici su bili Nenad Đordević, predsednik Upravnog odbora, dr Slaviša Pešić, Branislav Petrović i dr.

U svojstvu predsednika Grupacije posrednika pri PKS, posebno interesantne podatke, ali i osvrt na promene na tržištu od donošenja novog Zakona, dao je Damir Borić, koji je uz Željka Stojanovića iz Ministarstva trgovine, jedan od vodećih pokretača pozitivnih promena na tržištu nekretnina u Srbiji.

Izvor: Halo oglasi

Klaster nekretnine  .  O nama  .  Šta je klaster  .  Vesti  .  Press pregled  .  Korisni saveti  .  Zakonski okvir  .  Mapa portala  .  Login  .  Registar članica
Ministarstvo ne odgovara za sadržaj koji postavljaju članice klastera!
Portal implementirao: Centar za konkurentnost i razvoj klastera, Fakultet tehničkih nauka