28. januar 2023
  Search

Nastavak teksta

Takođe, u tom slučaju hipoteka mora da bude na nekretnini u Srbiji.  

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević rekao je u izjavi Tanjugu da banke obično traže da vrednost nekretnine pod hipotekom bude za oko 50 odsto veća od iznosa kredita.

"Problem je i što su ti krediti neosigurani jer NKOSK ne želi da osigura kupovinu nekretnina u inostranstvu, pa su onda i kamate više, oko sedam odsto. Svi ostali uslovi su slični kao i kod kredita u Srbiji", rekao je on.

Prema njegovim rečima građani Srbije se od aprila ove godine pojačano interesuju za nekretnine u Grčkoj, i to najviše za jeftinije stanove koji koštaju 600-700 evra po kvadratu. 

Takvih nekretnina, kaže Đorđević, ima u Solunu i okolini, do Halkidikija. 

"Ljude interesuje da za 20.000 do 30.000 evra kupe nekretninu od oko 30 kvadrata. Kupaca nema samo za nekretnine na ostrvima, gde cene nisu pale", rekao je on.

Direktor grčkog Klastera CRECOS, partnera srpskog Klastera nekretnine, Nikos Manomenidis kaže da mnogo ljudi iz Srbije i uz drugih susednih zemalja kupuju imanja u Grčkoj. 

Prošlog meseca, kazao je, većina onih koji su kupovali nekretnine od 20.000 do 70.000 evra bili su iz Srbije. 

"Uglavnom su zainteresovani za severni deo Grčke gde mogu da dođu autom", kazao je Manomenidis koji smatra da je sada pravo vreme za kupce i prodavce.  

On je rekao da stan može da se kupi i za 10.000 evra, ali je za pristojnu nekretninu, bilo u centru grada ili uz plažu potrebno bar 25.000 evra.

Manomenidis je upozorio i da ne treba štedeti na stručnoj pomoći agencija prilikom kupovine, pre svega zbog propratnih troškova koji se razlikuju zavisno od nekretnine.

"Tako apartman od 50.000 evra može da ima prateće troškove 2.000 evra, a može i 10.000", rekao je on.

Samo za kredit, trošak bi, na primeru kredita Alfa banke izgledao ovako: Za kupovinu stana od oko 50 kvadrata u nekom mestu na poluostrvu Kasandra, od 30.000 evra, uz kredit u Alfa banci na taj iznos i uz rok otplate od 30 godina, klijent  mesečno za ratu morao da odvaja 186,91 evra.

Međutim, potrebno je imati u vidu i propratne troškove. Tako je recimo, potrebno oko 70 evra za procenitelja, oko 500 evra za advokata, 100 za prevod predugovora sa grčkog jezika, trošak notara, provizija banke, te trošak agencije posrednika od 1.000 evra do tri odsto vrednosti nekretnine…

Recimo, efektivna kamata u Alfa banci na te pozajmice je 7,1, budući da nema osiguranje kod NKOSK, a period otplate može da bude najmanje pet, a najviše 30 godina. Uslov banke je da nekretnina na kojoj će biti hipoteka bude na teritoriji Srbije, i da je vrednija od stana koji klijent kupuje kreditom u Grčkoj za 43 odsto ako klijent nema učešće, i 33 odsto veća ako ga ima.

Zanimljivo je da stan na kojem bi bila hipoteka, prema uslovima ove banke ne mora da bude uknjižen, odnosno izgrađen, a hipoteka može biti stavljena i na građevinsko zemljište ili zemljište sa građevinskom dozvolom, ukoliko je njegova vrednost duplo veća od iznosa kredita.

Te uslove banke same propisuju jer, kako je Tanjugu rečeno u Narodnoj banci Srbije, u Srbiji ne postoje specifični propisi kojima se posebno reguliše odobravanje kredita za kupovinu nekretnina u Grčkoj. 

U NBS kažu da se i hipoteka može uspostaviti kako na nepokretnosti koja je predmet sticanja i za koju banka odobrava stambeni kredit, tako i na bilo kojoj drugoj koja je u vlasništvu korisnika kredita.

Poznavaoci smatraju da se mnogi odlučuju na kupovinu stana u Grčkoj sada kad su cene pale, kako bi kasnije, kad se tržište oporavi, od prodaje ostvarili zaradu.

Međutim, profesor FEFA Milan Nedeljković poručuje građanima da se zaleću i da vode računa o pratećim rizicima. 

"Ako je cilj kupca da kupi stan da uživa, to će ga sigurno koštati. A ako je cilj da zaradi od eventualnog rasta cena nekretnina u Grčkoj u narednih nekoliko godina, trebalo bi voditi računa o rizicima", rekao je Nedeljković u izjavi Tanjugu.

Takvu zaradu, kaže on, mogli bi pre da ostvare Nemci ili Austrijanci, jer oni imaju jedan odsto kamatu na stambene kredite. 

"Kod nas je kamatate pozajmice daleko viša što je i veći trošak", rekao je Nedeljković. 

Ako je cilj zarada, objašnjava on, godišnji rast cena nekretnina morao bi da bude veći od kamate, a to, kako ocenjuje, verovatno neće biti slučaj. 

"Kretanje cena nekretnina je veoma neizvesno i moguće je da rast cena bude manji od troška kamate, te da po tom osnovu zarada izostane", kazao je on.

Izvor : TANJUG

 

Syndicate   Print  

Klaster nekretnine  .  O nama  .  Šta je klaster  .  Vesti  .  Press pregled  .  Korisni saveti  .  Zakonski okvir  .  Mapa portala  .  Login  .  Registar članica
Ministarstvo ne odgovara za sadržaj koji postavljaju članice klastera!
Portal implementirao: Centar za konkurentnost i razvoj klastera, Fakultet tehničkih nauka