20. avgust 2022
  Search

Nastavak teksta..

 

 

Usvajanjem i punom primenom Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti jasno su utvrđeni kriterijumi ko može da se bavi prometom nekretnina, a precizno su definisani i uslovi za sve koji se bave ovom oblašću.

U Srbiji je do sada 1.141 agent za nekretnine položio stručni ispit što je preduslov da bi mogao da se bavi ovim poslom, a građani spisak licenciranih agencija mogu proveriti u Registru posrednika koji je dostupan na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesne Kovač u ovom trenutku 1.141 agent stekao uverenje o položenom stručnom ispitu, a da do kraja ovog meseca i tekućeg ispitnog roka predviđeno je da će biti izdato i do 1.250 licenci za obavljanje poslova posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti.

U Registru posrednika koji se legalno bave ovim poslom, a koji je dostupan na internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, trenutno ima više od 70 agencija, a prema rečima Vesne Kovač očekuje se da će do kraja meseca biti upisano i do nekoliko stotina privrednih društava koja se bave prometom i zakupom nepokretnosti.

“Svi posrednici koji se nalaze u registru ispunili su svoju zakonsku obavezu. Građani mogu jednostavnim klikom na tastaturi računara na sajtu našeg ministarstva da dobiju podatke o svim posrednicima koji se legalno bave prometom i zakupom nepokretnosti”, istakla je ona.

Željko Stojanović, predsednik komisije za dodelu licenci je naglasio da one agencije koje nemaju nijednog zaposlenog sa položenim stručnim ispitom imaju dve mogućnosti – da zaposle negog od 1.141 licenciranog posrednika čime stiču pravo na upis u Registar ili da prestanu sa radom dok neko od njihovih agenata ne položi stručni ispit. Sledeći ispitni rok će biti raspisan u septembru, a polaganje je planirano u oktobru ove godine, zaključio je Stojanović.

Klaster nekretnine  .  O nama  .  Šta je klaster  .  Vesti  .  Press pregled  .  Korisni saveti  .  Zakonski okvir  .  Mapa portala  .  Login  .  Registar članica
Ministarstvo ne odgovara za sadržaj koji postavljaju članice klastera!
Portal implementirao: Centar za konkurentnost i razvoj klastera, Fakultet tehničkih nauka